Villa aanbod Xenofilia welkom in Casa Xenofilia

franÁais espaŮol english nederlands

Vakantievilla's XenofiliaVilla Xenofilia over Moraira : stranden, restauranten, golf, sport en andere stadjes
 
 pagina delen :

 
 
 


Follow Villa Xenofilia's board Spanje Steden on Pinterest.  

  


   

SpanjeWie kent het niet ? Dit immens grote koninkrijk waar Nederland 13 keer in past ? Vraag het maar. Meestal luidt het antwoord ongeveer zo : Spanje is ....vakantie, zon, strand, tapas, overwinteren, flamenco, stierenvechten,......... en wellicht nog wat termen. Natuurlijk, dat klopt allemaal. Maar dat is bij lange na niet alles, daar doen we het Iberisch schiereiland wel heel veel mee tekort.

Spanje verkennen op reis naar de Costa Blanca of tijdens uw vakantie....
Op deze pagina willen wij graag wat over Spanje vertellen. Enkele locaties en regio zijn geschikt om aan te doen op doorreis naar onze thuishaven, Moraira, Javea en Calpe aan de Costa Blanca, anderen lenen zich wellicht voor een separaat bezoek tijdens uw vakantie of een volgende reis. Uiteraard besteden wij ook veel aandacht aan de Costa Blanca, maar als echte spanjeliefhebbers kunnen we het niet laten iets meer te vertellen over dit oude en boeiende land, met zijn ontelbare cultuurschatten en vele gezichten. Graag geven wij dan ook enige informatie en tips over bezienswaardige steden en streken zodat ook u wellicht ons enthousiasme over dit fantastische land met ons kunt delen. 

Geschiedenis en culturele rijkdom

Goed beschouwd hebben wij Nederlanders een speciale band met Spanje. We zingen er zelfs over, "Den Koning van Hispanje heb ik altijd geŽerd....." We gaan hier nu niet verder op in maar wel is het de moeite waard om te vermelden dat de geschiedenis van dit land maar liefst 1.000.000 jaar teruggaat, er zijn uit die periode fossielen gevonden (bij Burgos) van de eerste europese kannibalen. Sindsdien hebben vele prehistorische volken het land bewoond waar onder anderen de grotten van Benidoleig of de Cova de Cendra op de Cap d'Or bij Moraira, stil van getuigen, maar vanaf ongeveer 200 jaar voor Christus zijn het de Romeinen en in de loop van de volgende eeuwen de Moren, Visigoten, Habsburgers en Bourbons die hun vaak spectaculaire sporen hebben achtergelaten in regio, steden en dorpen. Dat verklaard dan ook de grote rijkdom aan diverse cultuurschatten.
 

            
                  Grotere kaart weergeven
 

Klimaat en talen
Culturele rijkdom, en grote regionale verschillen op velerlei gebied dat is wellicht het belangrijkste kenmerk van Spanje. Zo ook wat het klimaat betreft.
In het noorden treffen we de natte en relatief koude PyreneeŽn aan, waar ook geskied wordt, terwijl het zuiden zomers zeer warm en droog is. De Costa Blanca houdt geografisch en klimatologisch het midden en heeft het meest prettig gematigde mediterrane klimaat van Spanje.
De grote klimatologische verschillen in het land hebben hun weerslag op velerlei gebied, niet in de laatste plaats op de verschillende bevolkingsgroepen. Het land kent zelfs vijf officiŽle talen: het catalaans, baskisch, galicisch, aranees en de nationale taal het castiliaans oftewel het spaans.

Afstanden regio en steden vanuit Moraira
We gaan in vogelvlucht door het land en bezoeken de verschillende regio van noord naar zuid Spanje en beginnen bij CataloniŽ en Baskenland. Deze gebieden zijn  met name ook te doen op doorreis of als tussenstop voor onze gasten die vanuit Noord Europa naar de Costa Blanca reizen en gebruik van de auto of de trein maken. De hieronder vermelde afstanden zijn gemeten vanaf Moraira.  


CataloniŽ
 (380 km)*
In het noorden wonen de relatief rijke Catalanen (Barcelona en omgeving) in hun CataloniŽ, eens een machtig rijk waarvan ook ooit italiaanse provincien deel uitmaakten. De sporen van dit verleden zijn te vinden in de architectuur en de taal, het Catalaans. Dit stukje eigenzinnig spanje, welke zich afkeert van het stierenvechten (!),  kent dan ook een grote mate van autonomie. De volgende steden en streken zijn zeker een bezoek waard :
 


 

 

 

  Gerona  (570 km)*
Ligt ten noorden van Barcelona, landinwaarts. Levendige stad met imposante stadsmuren. Bezoek het  prachtig plein "Plaza de la Independencia" en vele arabische badhuizen waarvan enkele nog in de originele staat verkeren. Omgeving indrukwekkend mooi met prachtig groen natuurschoon.

Barcelona  (480 km)*
Qua aantal inwoners de 2e stad van het land, beroemd zijn de immer drukbezochte "ramblas" (grote    levendige laan  met vele terrasjes, straat artiesten, bloemenzaken, theater enz) en het "Familia Sagrada", immens kathedraal van de eigenzinnige architect Gaudi die zijn stempel op de stad heeft weten te drukken met vele werken, waaronder "Casa Mia" en het "Park Guell". Wat u eigenlijk niet mag missen is een voorstelling in het Palau Musica, magistraal gedecoreerde concertzaal, officieel erkend werelderfgoed.
De stad is natuurlijk onder nederlanders een gewilde stad voor een kort bezoek en u kunt dan ook voor een ticket Barcelona vaak zeer voordelig terecht. Daarom op doorreis, u huurt een auto aldaar, goed te combineren met een verblijf in ťen onze villaīs.  

PyreneeŽn LLeido  (470 km)*
Schitterend natuurschoon met vele prachtige romaanse gebouwen die harmonisch in het landschap passen.

Tarragona  (380 km)*
Gelegen aan de Costa Dorado. Mooi stadscentrum met vele Romeinse overblijfselen welke op originele wijze geÔntegreerd zijn in de huidig bouw, verrassend !

Meer informatie over deze streek ......

 

Baskenland  (720 km)*
Niets voor niets draagt de naam het woord "land" in zich. In feite ligt dit "land" zowel in Frankrijk als in Spanje en in beide delen wordt het baskisch gesproken. De natuur van dit land kan zeker bekoren, woest oceaangeweld bij de golf van Biskaje terwijl landinwaarts de machtige bergen van de PyreneeŽn imponeren. Fameus is de baskische ®Pintxo®  bijzonder (lekker) hapje aan een stokje, niet te verwarren met tapas, naar men zegt uit de beste keuken van de wereld. De steden van de region kennen een geheel eigen sfeer bijna "onspaans" :

   
San Sebastian (741 km)*
Mag beslist niet gemist worden, de stad ligt aan een prachtig baai en herbergt veel oude glorie, schitterende villa's, ooit het domein van de spaanse aristocratie die hier de zomer doorbracht. Dat heeft zijn sporen nagelaten, wellicht ťen van de meest mondaine steden van Spanje.

Bilbao (781 km)*
Kunstliefhebbers dienen zeker Bilbao aan te doen om het Guggenheim museum te bezoeken. Een imposant gebouw met indrukwekkende collectie waaronder Picasso, Warhol, Dali en Margritte.

CantabriŽ, AsturiŽ en GaliciŽ
Tezamen vormen deze regio met de steden Santander, Gijon en CoruŮa de noord-westkust van Spanje d.w.z. vanaf de Golf van Biskaje tot en met Portugal. Het klimaat is relatief vochtig en derhalve is het land groen en kent nogal wat veeteelt en landbouw. Bekoorlijke rotskust met prachtige strandjes maar ook regio met grote zandstranden.
 

CastiliŽ en Leon
De grootste autonome regio van Spanje welk grenst aan Portugal. Typisch landklimaat, koude winters en hete zomers.
 

 

 

 

  Salamanca (682 km)*
Dť universiteitstad van Spanje, heeft wellicht het mooiste en meest complete historische centrum van   Spanje. De kathedraal en het Plaza Mayor zijn van ongekende schoonheid. Vele mogelijkheden voor het leren van spaans voor buitenlanders in tal van taleninstituten, naar men zegt wordt hier in deze streek het meest zuivere castiliaans gesproken.
Tip : bezoek Casa Lis en laat u verrassen in dit kleine museum met prachtige Art Deco toepassingen en een  schitterend glazen plafond.

Avila (611 km)*
De mooiste, meest complete en indrukwekkende vesting van Spanje met tientallen torens in de vestingmuur.

 
Gemeenschap Madrid
De regio Madrid ligt centraal in het land en huisvest de hoofdstad met maar liefst ruim 3 miljoen inwoners. Grote trekpleisters is natuurlijk de stad Madrid bekend van de drie indrukwekkende musea Museo del Prado (werken t/m de 19e eeuw) , Museo Nacional Centro de Arte Reina Sofia ( moderne kunst) en het Museo Thyssen-Bornemisza ( kunst 19e en 20e eeuw). Het Palacio Real , Koninklijk Paleis,  mag zeker niet gemist worden, niet alleen vanwege de gebouwen maar ook het prachtige uitzicht over het dal maakt dit geheel uniek in de wereld.
 

Extremadura 
Aan de zuidkant wordt de regio Madrid begrenst door Extremadura en CastiliŽ la Mancha. De eerste grenst aan Portugal (Bandajoz op de kaart) en is vooral bekend vanwege het natuurschoon. Er zijn dan ook verschillende natuurparken te vinden, waaronder SiŽrre de Gredos en Parque National de MonfraguŽ.
 

CastiliŽ la Mancha (160 km)*
Deze regio kent grote landschappelijke verschillen welke zich kenmerken door ongereptheid. Het gaat van uiterst vlak en gespeend van bomen maar bezaaid met molens waar Don Quichotte zijn beroemde gevechten mee leverde (La Mancha), tot lieflijk glooiend (La Alcarria) en bergachtig met merkwaardig rotsformaties en vele watervallen (La Serrania). Wat die laatste betreft beslist bijzonder is het natuurpark "La Ciudad encantada" (de onbewoonde stad) waar door de natuur gevormde "bouwwerken" en "beeldhouwwerken" staan welke een eigen naam dragen maar wel degelijk zonder enige menselijke hand tot stand gekomen zijn.  
 

   

Cuenca (319 km)*
Het stadje is een van de bijzondere wapenfeiten van Castiliť la Mancha, mooi historisch centrum met oude kathedraal en stadsmuren die rond de 9e eeuw door de Moren zijn aangelegd. Typisch zijn de zogenaamde 'hangende huizen' die uitdagend boven de ravijnen hangen.

 

Gemeenschap Valencia en Murcia
De geliefde kuststrook van deze regio omvat o.a de Costa Blanca gelegen tussen de voortvarende en boeiende stad Valencia ( plus-minus 75 minuten rijden*) en het zuidelijk gelegen Alicante. (circa 50 minuten*) Het enige echte palmenbos van Europa vind u in Elche, ongeveer 1 uur rijden*. Een uitgebreide beschrijving van de omgeving vindt u op onze Costa Blanca pagina....

 


AndalusiŽ
De meest zuidelijke regio van Spanje, bakermat van het stierenvechten en de beroemde flamenco dans. Het zijn met name de Moren die hier hun sporen hebben achtergelaten. Een gigantische moskee in Cordoba, het Alhambra in Granada (groots koninklijk paleis, waar de verfijnde islamitische kunst valt te bewonderen), zie ook Via Granada, en niet te vergeten het Alcazar, eveneens een door moren gebouwd paleis in het veelzijdige Sevilla, in grootte de derde stad van Spanje. Wilt u meer weten over die laatste stad surf dan naar het informatieve ontdek Sevilla
 

  Vakantiehuis , verblijf en rondreis in AndalusiŽ :
- Rondreis Andalusie
  Informatie over typische andalusische fenomenen zoals flamenco, tapas en sherry. Voorts leuke bezoekers
  tips voor de steden en regioīs Granada, Sevilla, Cordoba, Malaga en meer....

 
- Casa Al-Munecab
  Voor een heerlijk verblijf in een luxe villa in moorse stijl !

 
- Bed en Breakfast in Andalusia en elders in Spanje
 
Overzicht van diverse Bed en Breakfast adressen in Andalucia en Spanje met korte beschrijving en
  contactgegevens.
 
Tip 1: Overwinteraars zouden kunnen overwegen, gezien het klimaat en de beschikbare tijd, om enkele dagen of langer AndalusiŽ in het zuiden van Spanje te bezoeken om de ongeŽvenaarde kunstwerken van Cordoba, Sevilla en Granada te bewonderen. 

Tip
2: Als u enkele dagen of langer wilt blijven in een van de regio dan zult u een groot aanbod van
accomodaties treffen. Kijk hier voor een overzichtelijk aanbod van vakantieverblijven in Spanje.

 


* afstand vanaf Moraira

 


Meer informatie en tips voor Spanje .....
   

Informatie Spanje

   Verzameling links over diverse onderwerpen in Spanje, vakantie Spanje, weer, vakantiehuizen, enz.

Vakantiesites Spanje
   Vakantieportaal naar duizenden vakantiesites met landeninformatie, hotels, vakantiewoningen, villa's,
   jeugdherbergen, campings en nog meer vakantie onderwerpen.

Vakantievilla Spanje
   Startpagina met vakantievillaīs in Spanje.

Jongerenreis Spanje
   Reizen naar Spanje voor jongeren. Appartementen, campings en hotels aan de Costaīs en geliefde
   plaatsen voor zon, zee, strand, uitgaan en feesten, zoals Ibiza, Majorca, Blanes, Loret de Mar
   en de Canarische eilanden.

 Nog meer Spanje vakantie links...... 


 

 

Bronnen  :

Lopťz CaŮada,F.(1992) Cuenca Guia Turistica,Albares Garcia, L.M, Cuenca

Hoogendoorn,H.(1992) Oost- en Zuid-Spanje, Anwb Reisgids,Veenman, Wageningen

Hoogendoorn,H.( 2011) Noord en Midden Spanje, Anwb Reisgids,Bredt & Ipenburg, Amsterdam

Wikipedia : http://nl.wikipedia.org/wiki/Spanje
  
sitemap - disclaimer - vakantie links                                                                                                                          © www.xenofilia.com all rights reserved